Van Rome naar Rome

 

Rossum - Op de Maasdijk in Rossum, ter hoogte van Rome, is het maandag 20 oktober rond 10.00 uur even een drukte van belang. Vier backpackers gooien hun bagage op de grond voor een fotosessie door de pers. Gemeentevoorlichter Annelies van Eijkeren gaat rond met heerlijk  geurende koffie. ”De beroemde lekkere gemeentekoffie,” stelt ze vast. ”Dit is toch veel leuker dan een benoeming van een burgemeester?” lacht ze vrolijk. Het gezelschap, een man uit Bilthoven (67 jaar), een man en een vrouw uit Middelburg (ong. 55 jaar) en een man uit Amstelveen (42 jaar), warmt zich dankbaar  aan het bruine vocht, intussen trachtend op alle vragen duidelijk antwoord te geven. Op deze plek in de gemeente Maasdriel start het groepje zijn voettocht naar Rome. ‘Van Rome naar Rome’, een mooier idee om het Pieterpad te vervolgen kunnen de wandelaars zich niet indenken. En dat allemaal dankzij de vogelpest, die het vervoer verbood via Rome Rossum (Rome Rossem volgens het bord langs de A2!-red.). Een telefoontje naar de gemeente was verder genoeg om van hun start een leuke stunt te maken.

 Gewapend met een plaatsnamenbord Rome gem. Rossum

(”uuhhh”, probeerde Annelies nog, ”dit is de gemeente Maasdriel”) toog het in stevige schoenen gestoken gezelschap naar deze buurt in Rossum. ”Van Rome naar Rome is het precies 2906 km,” weet Laverman (3e van links op de foto), een  backpacker op leeftijd, ”en we willen begin mei 2004 op de Via Appia in Rome aankomen. Dan hebben we totaal 69545 meter geklommen”. Dit vraagt natuurlijk om uitleg. Hoeveel kilometer wandelen ze dan per dag?  De wandeltocht, met links naar het beroemde Pieterpad (dat bijvoorbeeld in Nederland loopt van Pietersburen naar Maastricht –

St. Pietersberg) wordt in etappes afgelegd. Gemiddeld loopt dit gezelschap 24,4 km. per dag. Ze vervolgen hun route in de vakanties, in deze herfstvakantie hopen ze tot Groesbeek te komen. In de voorjaarsvakantie 2004 lopen ze in Italië, waar ze voor de vierde achtereenvolgende keer op 30 april koninginnedag hopen te vieren. ”We hebben samen in Genua, Flo-rence, Siena, Bolzano heerlijk in het oranje rondgestapt,” zegt Lavermans enthousiast. Vandaag lopen ze van Rome  naar Nederhemert.

 Rome?

”Wel raar”, zegt een vrouw die zich met rugzak bij het gezelschap heeft gevoegd, ”waarom heet dit hier Rome?” En omdat  niemand in het gezelschap daar antwoord op kon geven, toog Nieuwsblad naar de belangrijkste historicus van Rossum, Broer Cretier. ”Rome?” zegt hij levendig, ”dat is een gebied achter aan de Maasdijk dat in 1861 tijdens de watersnood onder water is gelopen. Het vroor dat het kraakte en het gebied was één ijsvlakte. Toen de dooi inzette, zakte de ijskorst, waardoor de bouwvallige huisje uiteenvielen. Er zijn toen nieuwe huizen op die plek gebouwd. ”Waar wonen jullie nu,” werd aan de voormalige daklozen gevraagd. ”Helemaal in Rome”, antwoordden die dan. Want rome komt van romen en dat betekent ‘ver weg’, dat is een streekuitdrukking. Aldus Cretier. Waarvan akte!