Lintje voor Arlien Coolen en Kees Cretier

 Heerewaarden/Rossum - Overrompeld, dat is het woord. Arlien Coolen (54) kan er even geen woorden voor vinden. De belangstelling rond haar lintje, de prachtige bloemen en felicitaties die er het gevolg van zijn geweest. ”Zoveel eer voor mij? Al die aandacht, ik weet niet hoe ik moet kijken, als ik mensen tegenkom. Dan denk ik, gewoon doorgaan, niks zeggen, weetjewel... nu maar weer alles gewoon.”  

Vrijdag 28 april wordt Arlien door haar zus verrast met de woorden: we gaan een dagje uit. Toon Coolen (echtgenoot) gaat ook mee en wordt door Bert (zwager) opgehaald. Je manager op de Wielewaal (werkt als activiteitenbegeleidster) weet ervan en vindt het goed”. ”Moet ik me omkleden?” vraagt ze nog steeds verbaasd, nadat ze op haar werk de bevestiging had gekregen dat ze wel weg kon. Wauw, misschien gaan we wel naar Paul de Leeuw, dacht ze, we hebben voor het programma gemaild... dat zou pas echt ééénig zijn... Ze laat zich door haar zus meenemen naar de wachtende echtgenoten en daar gebeurt het totaal onverwachte. Een vriend maakt foto’s, burgemeester Mikkers verschijnt in vol ornaat. Temidden van een schare  vrienden in de theaterkunst: Hurnsche Uijlen, Diletitia, Groentjes, en Stichting De Poort wordt  Artje Ottoline Coolen-Brinkman uit Heerewaarden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.  

Verdiensten

Arlien Coolen is sinds 1969 lid van toneelgroep Delititia. In de periode 1990 tot 1999 was ze voorzitter.

In de beginperiode heeft zij als enthousiast actrice een bijdrage aan de vereniging geleverd. Zij heeft zich echter niet beperkt tot acteren alleen, maar heeft steeds naar nieuwe uitdagingen gezocht en nieuwe vaardigheden ontwikkeld. Ze volgde een grimecursus en een cursus dramatische expressie. Vanaf 1988 trad zij op als regisseur. In de jaren daarna regisseerde zij ook andere groepen waaronder de Hurnsche Uylen, De Groentjes uit Zaltbommel en stichting De Poort uit Rossum.

Na het regisseren van blijspelen volgden grotere producties zoals het eeuwfeest in Heerewaarden in 1997 en  de musical Tjechov in Rossum. Naast het regisseren was Coolen actief als auteur van een eenakter die landelijk opgevoerd is en medeauteur van de eeuwfeestproductie en cabaret in Heerewaarden.

Thans is ze als medescriptschrijfster betrokken bij een film die door de vereniging Diletitia wordt voorbereid voor vertoning in 2007.                                 

 

Kees Cretier (74) uit Rossum keek helemaal niet verbaasd op toen hij de auto van ’s lands bekende persfotograaf Cor de Cock voor zijn huis aan de Slotselaan zag staan. ”Die komt weer voor een ‘wildplaatje’, dacht Kees. Dat doet ie namelijk wel vaker, want Kees is jager en weet alles van wildbeheer. Dat geeft bij kwesties zo nu en dan mooie plaatjes van de natuur op voor de krant. Toen zag hij echter burgemeester Mikkers naar de deur toe lopen en kreeg hij een stil vermoeden. 

 

Verdiensten

De voormalige garagehouder Cretier was tot zijn pensioen reservist bij de politie. Bijna dertig jaar heeft hij zich vrijwillig ingezet voor het politiewerk, waarvan de laatste jaren als reservewachtmeester 1e klas.

Zijn vader had hem het wildbeheer aangeleerd. Als klein jongetje mocht hij al mee het veld in met de jagers. Zo heeft hij de natuur in Rossum en omgeving goed leren kennen en helpt de natuur een handje wanneer dat nodig mocht zijn.  

Door zijn kennis van de natuur en omgeving is hij benaderd door de VVV (thans het Regio-naal Bureau voor Toerisme: RBT) om een routebeschrijving te maken van allerlei lokale bezienswaardigheden in en om Rossum. Deze routebeschrijving is toen ook opgenomen in de brochures van het RBT. Verder was hij mede-oprichter van het hertekamp, heeft hij zich ingezet voor van Veilig Verkeer Nederland (3VO) en was hij bestuurslid van de EHBO. Cretier is 13 jaar geleden, op initiatief van Chiel van Malsen, begonnen om het uitgraven van het oude Fort Sint Andries geïnitieerd te krijgen. Daarbij verdiepte hij zich in de strijd die hier in de oorlog is gevoerd en nam contact op met oud-strijders uit Canada, Amerika en Engeland. Een en ander is geresulteerd in de oprichting van het oorlogsmonument Hedwin & Stopher Memorial, gelegen bij Fort St. Andries en de restauratiewerkzaamheden van FSA die thans in volle gang zijn.

Door dit en nog veel meer heeft het de koningin behaagd om Cornelis Evert Cretier te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.